×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
GIDA İŞLEME
GIDA TEKNOLOJİSİ

Kuruluş

Gıda Teknolojisi Bölümü YÖK Yürütme Kurulunun 15/04/2009 karar tarihi ile Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuştur. Gıda Teknolojisi Programı, 2010-2011 Eğitim-Öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.

Misyon

Gıda Teknolojisi Programları arasında, Türkiye'de önde gelen yenilikçi ve yüksek kaliteli, ön lisans eğitimi sağlamak, araştırma ve pratiğe dayanan sonuçlarla ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak, toplum ve sanayide eksikliği duyulan gıda teknikerleri yetiştirmektir.

Vizyon

Alanında tercih edilen donanımlı gıda teknikerleri yetiştirmek

GIDA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI DANIŞMA KURULU

Kazanılan Derece

Mezunlar "Gıda Teknikeri" ünvanını kazanmaktadır.

Program Amaçları

Gıda Teknolojisi Programının amacı, gıda güvenliği, gıda düzenleme, gıdaların fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda işleme ve bileşimi konularında teorik ve pratik bilgiye sahip olacak işgücü yetiştirmektir. Bu insan gücü, kalite kontrol laboratuvarlarında ve gıda endüstrisinde “Gıda Teknisyeni” unvanıyla da çalışabilecektir. Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmektedir. Her türlü gıda üretimi yapan işletmelerde, sofradan çatala kadar üretimin ve kalite kontrolünün her aşamasında görev yapabilecek gerekli teknik eleman yetiştirilmektedir. Programa her yıl, örgün ve ikinci öğretim programı olarak 50 öğrenci kayıt yaptırmaktadır.

Program Eğitim Amaçları

EA 1- Eğitim alan öğrencilerin gıda hammaddeleri ve gıdaların bileşimi, gıda işleme, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik kalite kontrolü, gıda güvenliği ve gıda mevzuatı hakkında teorik ve pratik bilgilere sahip olmasını sağlamak.

EA 2- Alacağı bilgi birikimi ile gıda sanayiinde üretim ve kalite kontrol laboratuvarlarında "Gıda Teknikeri" unvanı ile çalışabilecek insan gücünü yetiştirmek. 

Mezunların İstihdam Profilleri

Gıda Teknolojisi Programı mezunları, gıda sanayi ile ilgili kamu (Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlarda, Hıfzısıhha Enstitüsü, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri vb.) ve özel sektör kuruluşlarında (meyve ve sebze ürünleri, et ve süt ürünleri, bitkisel yağ ve tahıl ürünleri ve fermente ürünlerin üretildiği işletmeler, hazır yemek sanayi ve özel laboratuvarlar ve bunların AR-GE ve kalite kontrol laboratuvarları) “Gıda Teknikeri” olarak çalışabilmektedirler.

Üst Derece Programlarına Geçiş

Gıda Teknolojisi Programından mezun olan öğrencilerin, lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’ndan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin “Gıda Mühendisliği”, “Kimya”, “Beslenme ve Diyetetik”, “Bitki Koruma” ve “Tarımsal Biyoteknoloji” Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

TYYÇ- Program Yeterlilikleri İlişkisi

TYÇÇ'ye erişmek için TIKLAYINIZ

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü: Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇAVUŞ

Mail: mustafacavus@kayseri.edu.tr