×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
OTEL, LOKANTA VE İKRAM HİZMETLERİ
AŞÇILIK PROGRAMI

Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Tarihçesi

Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü bünyesinde “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı” açılmasına ilişkin teklif, 13.09.2008 tarihinde toplanan Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından değerlendirilmiş ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d–2 ve 7/b maddeleri uyarınca uygun bulunmuştur. Bu doğrultuda, söz konusu programa 2008–2009 eğitim-öğretim yılı ek yerleştirme döneminde 20 öğrenci alınmasına karar verilmiştir.

Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyum süreci kapsamında, 15.04.2009 tarihinde programın adı “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı iken Aşçılık Programı” olarak güncellenmiştir.

24.04.2023 tarihli Yükseköğretim Kurulu kararıyla birlikte, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan “Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü”ne bağlı olarak Aşçılık Programı yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda, program 2025–2026 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında 20 öğrenci kontenjanıyla yeniden aktif hâle getirilmiştir.


Vizyon

Ulusal ve uluslararası düzeyde gastronomi ve mutfak sanatları alanında yenilikçi, donanımlı ve etik değerlere sahip aşçılar yetiştirerek, gastronomi sektöründe kalite, sürdürülebilirlik ve yaratıcılığın öncüsü bir eğitim programı olmak

Misyon

Sürekli gelişimi ilke edinmiş, uygulamalı eğitim anlayışıyla gastronomi sektörünün gerektirdiği mesleki bilgi, beceri ve etik değerlere sahip nitelikli bireyler yetiştirmektir

Danışma Kurulu

Kayseri Gastronomi ve Mutfak Sanatları Derneği Başkanı

Hacı Restoran İşletmecisi/Şef

Remzi Restoran İşletmecisi/Şef

Program Eğitim Amaçları

PEA-1 Aşçılık veya ilgili alanlardaki kamu ve özel sektör kurumlarında farklı görevler üstlenebilir,

PEA-2 Yaşam boyu öğrenme bilinciyle akademik ve kişisel gelişimine devam edebilir,

PEA-3 Aşçılık alanlarında girişimci olarak kendi şirketini kurabilir,

PEA-4 Gastronomi ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar, hak ve yükümlülükler ile etik kurallar hakkında bilgi sahibi olarak iletişim, yönetim,hijyen ve ilk yardım becerilerine sahip mutfak içerisindeki çeşitli pozisyonlarda görev alabilen meslek elemanı olabilir.



Program Öğrenme Çıktıları


1-Aşçılık ve Turizm hakkında temel, güncel, uygulamalı bilgilere sahip olur.

2-İş sağlığı ve Güvenliği, hijyen ve sanitasyon, temel ilkyardım, çevre bilinci, kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.

3-Gastronomi ile ilgili güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.

4-Temel düzeyde bilgisayar yazılımları ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.

5-Aşçılık mesleği ile ilgili problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisi sunabilme becerisine sahiptir.

6-Sahip olduğu bilgiyi, temel beceriler düzeyinde, yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktararak konuklar ve iş birliği yaptığı kişilerle etkili iletişim kurar.

7-Gastronomi ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.

8-Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.

9-Aşçılık ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.

10-Bir yabancı dili kullanarak temel düzeyde okuma, anlama, konuşma ve yazma becerileri göstererek meslektaşları ve misafirler ile iletişim kurar

11-Aşçılık ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri tanır, kullanır, temizliğini ve bakımını yaparak korur

12-Mutfakta kullanılan yiyecek ve içecek gruplarını sınıflandırarak menü planlaması yapar ve bu doğrultuda standart yiyecek ve içecek reçetelerini hazırlar.

13-Doğrama ve pişirme tekniklerini kullanarak yemeklerin ön hazırlığı, pişirilmesi, süsleme, dekor ve sunumunu yapar.

14-Mutfakta; hiyerarşik yapıyı, hijyen uygulamalarını ve atık azaltımını örneklendirir.

15-Türkçeyi iyi kullanarak etkili iletişim kurar, Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Atatürk İlkeleri ve İnkılapları hakkında bilgi sahibi olur.




Kazanılan Derece


Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı yüksek öğretimde ön lisans alanında 120 AKTS kredilik beşinci aşama derece


sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında “Aşçılık Meslek Elemanı” Ön Lisans diploması verilir.

Program Profili

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık Programı; İki yıllık ön lisans programı süresince mutfak şefi adaylarına en temelden ileri seviyeye kadar mutfak sanatının tüm inceliklerini öğreten yiyecek-içecek yönetimi, beslenme ilkeleri, gıda güvenliği ve hijyeni, yemek hazırlama, pişirme, saklama, sunma teknikleri, yöresel mutfaklar ve dünya mutfakları teorik ve uygulamalı dersler olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra uluslararası alanda rekabet edebilmeleri, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilmeleri için yabancı dil eğitimi ve kendi işletmelerini kurabilmeleri yolunda teşvik edici girişimcilik eğitimi de verilmektedir.

Aşçılık programında eğitim almak isteyenlerin aşçılığı profesyonel bir meslek olarak görüp kariyer olarak kabul eden, yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan, tat ve koku alma duyuları gelişmiş, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, ekip çalışmalarına yatkın, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, eli çabuk ve hızlı hareket edebilen kişiler olmaları gerekmektedir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir niteliktir.

Mezunların İstihdam Profilleri

Çalışma Alanları

1. Oteller

2. Turistik tesisler

3. Catering firmalar

4. Zincir restoranlar

5. Pastacılık sektörü

6. Yiyecek içecek işletmeleri

7. Ağırlama sektörü

8. Gıda fabrikaları

9. Aşçılık eğitimi veren kurumlar

10. Özel veya resmi kurumların mutfakları

Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.

Araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.

Puan Türü

YGS 4

Dikey Geçişle Geçilebilecek 4 Yıllık Bölümler

Aile ve Tüketici Bilimleri

Beslenme ve Diyetetik

Gastronomi

Mutfak Sanatları ve Yönetimi

Üst Derece Programlarına Geçiş

Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları ve YÖK’ün çerçeve yönetmeliği-Fakülte/Yüksekokulların belirlemiş olduğu kontenjanlar dâhilinde; Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi Mutfak Sanatları ve Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

AŞÇILIK PROGRAM HEDEFLERİ

Program Hedefleri

1. Ulusal ve uluslararası yiyecek içecek işletmelerinde çalışabilecek yeterli mesleki ve teknik donanım ile mesleki bilince sahip insan gücü yetiştirmek.

2. Öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilerek iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim, yönetim, hijyen ve ilkyardım becerilerini kazandırmak.

3. Gastronomi alanında geçmiş, bugün ve gelecek ilişkisini kurabilen gastronomi tarihi konularında bilgi sahibi bireyler yetiştirmek.

4. Sektör temsilcilerinin deneyimli personelleri ile uygulama dersleri yapmak ve mesleki uygulama eğitimleri ile öğrencilere profesyonel mutfak deneyimi kazandırmak.

5. Alanında yetkin gıda firmaları ile ortak etkinlikler düzenleyerek öğrencilerin bu aktivitelerde yer almasını ve deneyim kazanmasını sağlamak.

6. Ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen aşçılık kampı, aşçılık yarışmaları gibi organizasyonlara katılım sağlanarak öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmak,

7. Eğitim öğretim müfredatının oluşturulmasında; iç ve dış paydaşların etkin rol almasını sağlamak.


TYYÇ- Program Yeterlilikleri İlişkisi

TYÇÇ'ye erişmek için TIKLAYINIZ

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Başkanı: Öğr. Gör. Mehmet NAZİKGÜL Mail: mehmetnazikgul@kayseri.edu.tr