Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Tarihçesi
Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Teknik Programlar Bölümü bünyesinde “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı” açılmasına ilişkin teklif, 13.09.2008 tarihinde toplanan Yükseköğretim Genel Kurulu tarafından değerlendirilmiş ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d–2 ve 7/b maddeleri uyarınca uygun bulunmuştur. Bu doğrultuda, söz konusu programa 2008–2009 eğitim-öğretim yılı ek yerleştirme döneminde 20 öğrenci alınmasına karar verilmiştir.
Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi ile uyum süreci kapsamında, 15.04.2009 tarihinde programın adı “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı iken Aşçılık Programı” olarak güncellenmiştir.
24.04.2023 tarihli Yükseköğretim Kurulu kararıyla birlikte, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan “Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü”ne bağlı olarak Aşçılık Programı yeniden yapılandırılmıştır. Bu kapsamda, program 2025–2026 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında 20 öğrenci kontenjanıyla yeniden aktif hâle getirilmiştir.
Misyon
Ulusal ve uluslararası alanlarda hizmet veren yiyecek ve içecek işletmelerinde görev alacak yenilikçi, kendini geliştirmeye açık, değişen ve gelişen dünyaya ayak uydurabilecek, sorumluluk sahibi ve girişimci bireyler yetiştirmektir.
Vizyon
Yiyecek ve İçecek alanında üretken, girişimci, kendisi ve toplumla barışık, teknolojik gelişmeleri takip eden ve sahip olduğu mesleki bilgiyi uygulamaya aktarabilen bireyler yetiştirebilen öncü programlardan biri olmaktır.
Kazanılan Derece
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı yüksek öğretimde ön lisans alanında 120 AKTS kredilik beşinci aşama derece sistemine tabidir. Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında “Aşçılık Meslek Elemanı” Ön Lisans diploması verilir.
Program Profili
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü altında yer alan Aşçılık Programı; İki yıllık ön lisans programı süresince mutfak şefi adaylarına en temelden ileri seviyeye kadar mutfak sanatının tüm inceliklerini öğreten yiyecek-içecek yönetimi, beslenme ilkeleri, gıda güvenliği ve hijyeni, yemek hazırlama, pişirme, saklama, sunma teknikleri, yöresel mutfaklar ve dünya mutfakları teorik ve uygulamalı dersler olarak verilmektedir. Bunun yanı sıra uluslararası alanda rekabet edebilmeleri, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilmeleri için yabancı dil eğitimi ve kendi işletmelerini kurabilmeleri yolunda teşvik edici girişimcilik eğitimi de verilmektedir.
Aşçılık programında eğitim almak isteyenlerin aşçılığı profesyonel bir meslek olarak görüp kariyer olarak kabul eden, yiyecekle ilgili konulara ilgi duyan, tat ve koku alma duyuları gelişmiş, temiz, titiz, dikkatli, sorumluluk sahibi, ekip çalışmalarına yatkın, bir işi planlama ve uygulama yeteneğine sahip, eli çabuk ve hızlı hareket edebilen kişiler olmaları gerekmektedir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artırıcı bir niteliktir.
Mezunların İstihdam Profilleri
Çalışma Alanları
1. Oteller
2. Turistik tesisler
3. Catering firmalar
4. Zincir restoranlar
5. Pastacılık sektörü
6. Yiyecek içecek işletmeleri
7. Ağırlama sektörü
8. Gıda fabrikaları
9. Aşçılık eğitimi veren kurumlar
10. Özel veya resmi kurumların mutfakları
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programı’ndan mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak; turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında; aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle; araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.
Araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.
Puan Türü
YGS 4
Dikey Geçişle Geçilebilecek 4 Yıllık Bölümler
Aile ve Tüketici Bilimleri
Beslenme ve Diyetetik
Gastronomi
Mutfak Sanatları ve Yönetimi
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavından geçerli not almaları ve YÖK’ün çerçeve yönetmeliği-Fakülte/Yüksekokulların belirlemiş olduğu kontenjanlar dâhilinde; Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi Mutfak Sanatları ve Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.
AŞÇILIK PROGRAM HEDEFLERİ
Program Hedefleri
1. Ulusal ve uluslararası yiyecek içecek işletmelerinde çalışabilecek yeterli mesleki ve teknik donanım ile mesleki bilince sahip insan gücü yetiştirmek.
2. Öğrencilere en temelden en ileri seviyeye kadar yemek sanatının incelikleri öğretilerek iş hayatında ihtiyaç duyacakları iletişim, yönetim, hijyen ve ilkyardım becerilerini kazandırmak.
3. Gastronomi alanında geçmiş, bugün ve gelecek ilişkisini kurabilen gastronomi tarihi konularında bilgi sahibi bireyler yetiştirmek.
4. Sektör temsilcilerinin deneyimli personelleri ile uygulama dersleri yapmak ve mesleki uygulama eğitimleri ile öğrencilere profesyonel mutfak deneyimi kazandırmak.
5. Alanında yetkin gıda firmaları ile ortak etkinlikler düzenleyerek öğrencilerin bu aktivitelerde yer almasını ve deneyim kazanmasını sağlamak.
6. Ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen aşçılık kampı, aşçılık yarışmaları gibi organizasyonlara katılım sağlanarak öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmak,
7. Eğitim öğretim müfredatının oluşturulmasında; iç ve dış paydaşların etkin rol almasını sağlamak.
TYYÇ- Program Yeterlilikleri İlişkisi
TYÇÇ'ye erişmek için TIKLAYINIZ
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Program Başkanı: Öğr. Gör. Mehmet NAZİKGÜL Mail: mehmetnazikgul@kayseri.edu.tr