×
TUR ENG
KAYÜ Anasayfa
BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM
BAHÇE TARIMI

 Kuruluş

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, 26/04/1995 tarih ve 8774 yüksek Öğretim Kurul kararı ile Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında ilk öğrencilerini kabul ederek eğitime başlamıştır.

Misyon

Meslek Yüksekokullarının Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümleri altında faaliyet gösteren Bahçe Tarımı Programları arasında, yüksek kalitede ön lisans eğitimi sağlamak, sürdürülebilir tarımı geliştirmek ve yaygınlaştırmak, ülkesel üretim mevzuatlarına hâkim olan, bahçe tarım alanında bilgili, tarımsal kalkınmaya katkı sağlayacak teknik eleman yetiştirmektir.

Vizyon

Sürdürülebilir kaynaklar dikkate alınarak, Bahçe Tarımı alanında bilgi birikimine sahip, öğrenci merkezli anlayışımız ile bahçe tarımı teknikerleri yetiştirmek.

Program Amacı

Bahçe Tarımı Programının amacı; kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmek üzere, her türlü bitkisel ürünlerin üretimi ile kullanılacak girdilerin tarım metoduna uygun olarak üretilmesi ve bu ürünlerin işlenmesi, depolanması ile kontrolünü amaçlayan, tarımdaki çevreye ve insan sağlığına zarar vermeyen modern üretim tekniklerini kullanmayı bilen meslek elemanı yetiştirmektir.

BÖLÜM DANIŞMA KURULU

Program Eğitim Amaçları

EA1. Kamu kurumlarında çalışabilecek alanında kendini yetiştirmiş Bahçe Tarımı Teknikerleri yetiştirmek.

EA2. Kendi tarım işletmesini kurabilecek ve özel sektör kuruluşlarında çalışabilecek nitelikte Bahçe Tarımı Teknikerleri yetiştirmek.

EA3. Meyve, sebze, asma, mantar yetiştiriciliği, çoğaltma ve kültürel bakım işlemleri, fide ve fidan üretim teknikleri, ürünlerin muhafazası ve pazarlanması konularında güncel bilgi ve tecrübe ile donatılmış, bilgilerini uygulamaya aktarabilen, bilinçli bireyler/üreticiler yetiştirmek.

Kazanılan derece

Mezunlar "Bahçe Tarımı Teknikeri" unvanını kazanmaktadır.

Program Profili

Bahçe Tarımı Programın amacı, meyve ve sebze yetiştiriciliği sektörü için ara elemanlar hazırlamaktır. Söz konusu program ile konusuna hakim ve günün gelişen teknolojilerini bilen ve onları uygulayabilen; meyvecilik, sebzecilik, bağcılık ve süs bitkileri yetiştiriciliğinde beceri sahibi olan, gelişime açık, girişimci, yenilikçi, insani ve ahlaki değerlere saygılı, liderlik ve yöneticilik basamaklarında yer alabilecek, kamu kurumları ve özel sektörde istihdam edilmek üzere, nitelikli Bahçe Tarımı Teknikerleri yetiştirilmektedir. Program sonucunda “Ön lisans” diploması almaktadırlar.

Mezunların İstihdam Profilleri

Bahçe Tarımı programında okuyan ve bu programı başarı ile bitiren öğrencilerin mesleki kariyerlerinde önleri açık olup, olası istihdam alanları üç grup halinde aşağıda sunulmuştur:  

Resmi ve Yarı Resmi Kurumlar

- Tarım, doğal kaynaklar ve çevre ile ilgili bakanlıkların değişik servisleri - Araştırma Kuruluşları - Devlet Üretme Çiftlikleri - Belediyeler - Üniversite kampüsleri, - Kooperatifler ve Üretici Birlikleri 

 Özel firmalar

- İlaç ve tohum firmaları - İlaç ve tohum bayileri - Fidecilik ve fidancılık şirketleri - Sulama ve gübreleme ile ilgili şirketler - Meyve ve sebze işleme ve paketleme firmaları - Bahçe ürünü ihracatı yapan kuruluşlar - Serbest danışmanlık hizmet büroları,

  Kendi kuracakları işler

- Narenciye bahçeleri - Meyve ve sebze üretim işletmeleri - Süs bitkileri ve çiçekçilik - Seracılık - Fidancılık ve Fidecilik - Mantarcılık

Üst Derece Programlarına Geçiş

Bahçe Tarımı Programından mezun olan öğrencilerin, lisans öğrenimine devam edebilmeleri için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir. Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş kapsamında başvurabilecekleri lisans programlarını, bu programların koşullarını ve bu programlara alınacak öğrenci sayılarını gösteren Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) Kılavuzu’ndan detaylı bilgiye ulaşabilirler. Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlar, ÖSYM’nin düzenlediği DGS (Dikey Geçiş Sınavı)’n dan yeterli puana sahip olmaları koşuluyla, üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin “Bahçe Bitkileri”, “Tarla Bitkileri”, “Bitki Koruma” ve “Tarımsal Biyoteknoloji” Bölümleri gibi 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

TYYÇ- Program Yeterlilikleri İlişkisi

TYÇÇ'ye erişmek için TIKLAYINIZ

Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)

Program Koordinatörü: Prof. Dr. Mustafa DEMİRKAYA

Mail: mustafademirkaya@kayseri.edu.tr